HFCE

Vaak gestelde vragen




Halal is een Arabisch woord dat wettig of toegestaan is. Het tegenovergestelde van halal is haram, wat onwettig of verboden is. Halal en haram zijn universele termen die op alle facetten van het leven van toepassing zijn, maar deze discussie zal beperkt zijn tot voedingsproducten, vleesproducten, cosmetica, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, voedselingrediënten en materialen die met levensmiddelen in contact komen. Hoewel veel dingen duidelijk halal of haram zijn, zijn er enkele dingen die niet duidelijk zijn. Verdere informatie is nodig om ze te categoriseren als halal of haram. Dergelijke items worden vaak aangeduid als mashboeh, wat twijfelachtig of twijfelachtig betekent. Alle voedingsmiddelen worden als halal beschouwd, behalve de volgende bronnen:

  1. Varken of afgeleide producten
  2. Dieren die NIET werden geslacht volgens de islamitische voorschriften of gedood voor slachting
  3. Alcoholische dranken en andere dranken die tot bedwelming leiden
  4. Vleesetende dieren en roofvogels
  5. Bloed of afgeleide producten
  6. Voeding dat door de bovenvermelde producten werden aangeraakt

Voedingsmiddel waar gelatine, enzymen en smaken zijn vervaardigd die twijfelachtig (masboeh) zijn omwille van de origine van deze ingrediënten of componenten, zouden haram kunnen zijn.

Vlees en gevogelte zouden vervaardigd moeten zijn volgens de islamitische voorschriften. Dit wordt algemeen verwezen tot Zabiha of Dhabiha. Zabiha verwijst naar de slachting van een dier of vogel door een moslim volgens de islamitische voorschriften.

Halalcertificering is een proces waarbij een gekwalificeerde onafhankelijke externe organisatie toezicht houdt op de productie van verbruiksartikelen, waaruit blijkt dat ze zijn geproduceerd in overeenstemming met de voorbereidings- en ingrediëntennormen van de halallevensstijl. Na succesvolle goedkeuring en uitvoering van halalproductiviteitsprocedures, geeft de toezichthoudende derde partij de halalcertificering af aan de producent die de halalconformiteit per product bevestig. Halal vereist dat voeding gezond en zuiver is.
Halalcertificering is vereist om aanvaardbare voedsel- en consumeerbare producten voor halalconsumenten te produceren. Dat omvat meer dan 1,6 miljard moslims in de wereld en de vele miljoenen anderen die halalproducten willen eten vanwege de positieve gezondheidsvoordelen die samenhangen met de reinheid en zuiverheid van voedsel en medicijnbereiding binnen de halalrichtlijnen.
Halal gecertificeerde ingrediënten zijn op veel plaatsen te vinden. Bij het produceren van halal gecertificeerde producten, is het best om halal gecertificeerde ingrediënten te gebruiken. HFCE kan u helpen bronnen van aanvaardbare halal gecertificeerde ingrediënten te vinden.
De markt voor halal-gecertificeerde producten is enorm en groeit snel met meer dan 1,6 miljard moslims wereldwijd en vele miljoenen gezondheidsbewuste niet-moslims die ervoor hebben gekozen halal-gecertificeerde producten te eten omdat deze producten zuiver zijn en op een meelevende manier worden geproduceerd met betrekking tot de behandeling van geslachte dieren. (Wanneer dieren op een minder medelevende manier worden geslacht, komen hormonen en toxines van angst en shock vrij in de respectieve bloedbanen van de dieren, deze hormonen en toxines vinden hun weg naar de musculatuur en besmet het geconsumeerde vlees met onnodige ingrediënten.)

Er zijn meer dan 45 miljoen moslims in Europa, 330 miljoen in Afrika, 220 miljoen in het Midden-Oosten en 1 miljard in Azië.

In de islam betekent halal 'wettig' of 'toegestaan'.

Als het gaat om vlees en gevogelte, gebruiken moslims de term 'zabiha' (dhabiha) om te verwijzen naar vlees van een halal dier dat door een moslim is geslacht op de voorgeschreven islamitische manier. (Vlees van haramdieren wordt geen halal, zelfs als het wordt geslacht op de voorgeschreven islamitische manier en een moslim zou nooit een haram dier slachten.)

Omgekeerd is koosjer een term die lijkt op de betekenis als halal, maar er zijn veel verschillen. Enkele van de verschillen worden hieronder vermeld:

Islam verbiedt alle bedwelmende middelen, inclusief alcoholische dranken zoals likeuren en wijnen, terwijl het jodendom alcohol en wijn als koosjer beschouwt. Vandaar dat koosjer voedsel alcohol kan bevatten. Als ze dat doen, worden ze in de Islam als haram beschouwd.

Gelatine wordt door veel Joden als koosjer beschouwd, ongeacht de bron van herkomst. Voor moslims is het haram als gelatine wordt bereid uit varkens. Zelfs als gelatine bereid wordt van koeien die geen zabiha zijn, beschouwen vele geleerden het als haram.

Koosjer-praktijk vereist niet dat Joden de naam van God uitspreken op de dieren tijdens het slachten, maar moslims moeten de naam ALLAH uitspreken op alle dieren terwijl ze aan het slachten zijn.

Er zijn andere verschillen tussen halal en koosjer die sommige koosjer producten haram of dubieus maken met betrekking tot moslimconsumptie.

Deze verschillen lijken voor sommigen misschien minder belangrijk. Echter, zich overgeven aan handelingen die haram zijn, is een zeer ernstige overtreding tegen ALLAH. Het consumeren van alcohol of varkensvlees is een duidelijke schending van de geboden van ALLAH en moet niet lichtvaardig worden opgevat. De uitspraak van de naam ALLAH op het moment van het slachten is een daad van aanbidding en gehoorzaamheid op zich. Deze uitspraak is niet alleen een daad van aanbidding van de allerhoogste zelf, het is ook de sleutel tot vele zegeningen en gunsten.

Halal en haramlijsten zijn ontstaan omdat moslims hun bezorgdheid uitten over het voedsel dat op de markt beschikbaar is. Bezorgde en goed opgeleide moslims besloten om verschillende producten en ingrediënten te onderzoeken om leiding te geven aan andere moslims. De lijsten dienden om de moslimconsument voor te lichten over voedingsingrediënten en voedselproducten. Lijsten die ingrediënten bespreken zijn nuttig bij het begrijpen van productlabels en het maken van weloverwogen halal-keuzes.

Aan de andere kant zijn lijsten met specifieke producten niet zo nuttig omdat de status van de producten op elk moment kan veranderen en dit zou kunnen leiden tot het consumeren van haramproducten. Dat is de reden waarom de Halal Food Council Of Europe (HFCE) halal-certificatiediensten aanbiedt aan voedselleveranciers. HFCE houdt toezicht op de productiefaciliteiten, duidt islamitische slachters aan en onderzoekt en keurt ingrediënten goed om ervoor te zorgen dat een product halal is. Wanneer een product is goedgekeurd, geeft HFCE een halal-certificaat uit aan het levensmiddelenbedrijf en kan het product het HFCE halal-symbool op de verpakking dragen. Dit is de zekerste manier om te weten dat het product in kwestie halal is.